top of page

Yoga en hoge sensiviteit

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2023

Hoge sensiviteit, een begrip die steeds meer onder de aandacht wordt gebracht. De definitie van dit begrip wordt omschreven als ‘een intolerantie van het zenuwstelsel dat bovengemiddeld gevoelig is voor signalen en prikkels van buitenaf’.

Zelf heb ik een haat liefde relatie met ‘high sensitivity’, omdat ik het gevoel heb dat het een nieuw label is die je op jezelf plakt. Los daarvan, als we deze term niet zien als stempel op jouw ik, is het super fijn dat je je gehoord voelt door het bespreekbaar maken van deze hoge gevoeligheid. Ik wil eerst met je delen wat deze term inhoudt.


De kenmerken van deze hooggevoeligheid laten zien dat je prikkels intenser ervaart. Het voordeel van deze gevoeligheid is, dat je energieën en contacten kan voelen, ook dus op spiritueel gebied. Helaas kan deze gevoeligheid ook zorgen voor overprikkeling waardoor je zelf niet de gehele controle in handen hebt, dit kan tot stress leiden. Mensen die deze hoogsensitieve kenmerken herkennen kunnen zich meer verbonden voelen met hun omgeving en daardoor met hunzelf, op deze wijze wordt er een sterke intuïtie gecreëerd. Laten we het even concreet maken met wat voorbeelden:


  • Je hebt er op jouw manier last van als je in drukke ruimtes bent, hallo overprikkeling in de supermarkt.

  • Je voelt de energie van iemand aan, wanneer deze negatief is, kan dit jou ook negatief beïnvloeden.

  • Je hebt meer tijd nodig om ervaringen te verwerken.

  • Je hebt een sterke intuïtie.

  • Overgevoeligheid voor geluiden en licht.


Als je deze voorbeelden herkent, vind ik het niet nodig om gelijk te zeggen dat je een label moet ontvangen. Wil je het echt testen, weet dat dit kan, google is your friend!


Yoga en hoge sensiviteit

Het is niet dat yoga de oplossing is voor alles, maar het kan zo’n mooie ondersteuning bieden voor dingen zoals hoge sensitiviteit. Voor mijn hoogsensitieve Yogi’s heb ik een aantal tips, om het je iets makkelijker te maken!


  • Misschien heb je je yogadocent wel eens gehoord over een ‘dhristi’, naar een punt kijken wat niet beweegt. Voor de hoogsensitieve is dit extra fijn! Hierbij kan je je ogen sluiten tijdens je practice om je aandacht naar binnen te keren of naar een punt kijken wat niet beweegt.

  • Ondervindt wat jou afleidt tijdens je practice. Misschien vind je het veel fijner om je flow in stilte te doen in plaats van met muziek, vind je rust in bepaalde geuren met bijvoorbeeld wierook of etherische oliën, maar misschien leidt dit je juist ook af.

  • Breng jouw aandacht naar je adem. Iets wat superbelangrijk is tijdens yoga, maar al helemaal als je hoog sensitieve symptomen ervaart. Je kalmeert hiermee je lichaam en mind.

  • Zoals voor iedereen, luister naar je lichaam. Welke mogelijkheden geeft het aan en welke signalen geeft het vandaag.

  • Mediteren kan voor innerlijke stilte zorgen, iets waar je als hoogsensitieve yogi nog wel eens moeite mee kan hebben. Weet dat je niet gedachtevrij hoeft te zijn tijdens een meditatie, dat is niet reëel. Wees bewust van je gedachten, gevoelen en andere sensaties en laat ze er zijn. Een moment om even thuis te komen in je eigen lichaam.


Misschien heb je jezelf herkend in deze kenmerken, maar weet dat het belangrijkste is dat je jezelf accepteert zoals je bent. Omarm jezelf, gewoon zoals je bent, met of zonder labels. Wanneer je dit hebt gedaan kan je je leven inrichten op jouw behoeften en ervoor zorgen dat je je energie steeds iets meer kan sturen.


Laat mij vooral weten of jij jezelf herkend in de bovenstaande verhalen! Heb jij nog tips voor je mede community leden, laat het vooral weten onder in de reacties.


Namasté,


Sanne

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page