top of page

Wat betekent Namasté?

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2023

Als je yoga beoefent kom je bepaalde termen tegen in het Sanskriet, een taal die veel wordt gebruikt in de filosofie van yoga en de uitgebeelde houdingen. Zo heb je vast je yogadocent aan het einde van een les ‘namasté’ horen zeggen. Misschien weet je wat dit inhoudt en doe je mee tijdens de les, of misschien doe je mee omdat iedereen dat zo doet. Laat me jou uitleggen wat dit gebaar inhoudt!
De letterlijke betekenis van namasté is ‘ik buig voor jou’ (namas = buig, te = voor jou). Echter is dit niet hoe de betekenis wordt verwoord, hier zijn verschillende verwoordingen voor waarvan ik de volgende het meest alomvattend vind.


‘My soul honors your soul. I honor the love, light, beauty, truth, and kindness within you because it is also within me. In sharing these things there is no distance and no difference between us. We are the same. We are one.’


Binnen het hindoeïsme wordt er naar elkaar en naar de goden gegroet door dit gebaar. Het wordt gezien als een teken van respect naar die persoon of de goden. Binnen het boeddhisme zien we dit teken ook als groet en als teken van balans. Buiten deze religies wordt dit handgebaar gebruikt als groet, waarin je je respect voor een ander uit.


In yogalessen wordt deze houding gebruikt om aan het begin of einde van de les de andere zielen te begroeten en hiermee aan te tonen dat je respect hebt voor je medemens. Het tegen elkaar brengen van de handen voor de borst wordt ook wel ‘Anjali Mudra’ genoemd.


Misschien is de betekenis van namasté voor jou niet zo belangrijk en brengt het vooral een gevoel met zich mee. Het kan zijn dat je je meer verbonden voelt met andere mensen en de wereld om je heen, je het gevoel krijgt dat je aanwezig bent en er mag zijn, of misschien roept het iets heel anders bij je op.


Als mensen nog niet erg bekend zijn met yoga en ze horen dat mensen om zich heen de term terugzeggen, ontstaat er soms wat onrust. Moet ik het ook terugzeggen? Moet ik mij gewoon stilhouden? Het enige antwoord wat ik daarop kan geven is, luister naar je gevoel. Voelt het authentiek voor je om het te zeggen en te voelen, wil je in stilte zitten en het alleen voelen of doe je dit omdat anderen het doen. Het is helemaal aan jou en net als alles in yoga, er is geen goed of fout.


Wat is jouw gevoel bij Namasté, gebruik jij het zelf? Laat het me weten!


Namasté,


Sanne

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page