top of page

8 tips voor iedereen die begint met yoga (maar natuurlijk ook voor alle andere yogi's)

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2023

Ik heb nog nooit yoga gedaan, waar moet ik beginnen? Dit is iets wat ik vaak in mijn lessen terug hoor komen. Uitspraken als; ‘Ik ken de houdingen niet, ik ben niet lenig, ik kan niet stilzitten’ en zo nog veel meer. Ik wil je graag helpen om je iets comfortabeler te maken binnen de yoga wereld met deze 8 tips!

Luister naar je lichaam

Het allerbelangrijkste binnen yoga is dat je wil luistert naar de signalen die jouw lichaam geeft. Misschien is dit voor jou nog erg onwerkelijk om te voelen wat je lichaam nodig heeft, door yoga te beoefenen wordt je steeds meer thuis in de manier van communicatie die je lichaam gebruikt om dingen duidelijk te maken aan je 'ik'. De aanwijzingen die jouw yogateacher geeft zijn nooit belangrijker dan de aanwijzingen die jouw lichaam geeft. Vraagt jouw lichaam om childpose? Ga ervoor! Vraagt jouw lichaam om eerder uit een houding te komen vanwege blessurepijn? Doe dit alsjeblieft!


Plaats een intentie

Waarom begin jij met yoga? Wat in jou vraagt er om gehoord te worden? Wanneer jij start met yoga, of opnieuw begint met het uitoefenen van yoga, is hier een reden voor. Misschien zie je het als sport, als meditatie in beweging of iets heel anders. Plaats een intentie voordat je begint met je practice wat passend is bij jouw lichaam op die dag. Probeer te voelen waar je lichaam om vraagt, is dit zachtheid? Is je lichaam nieuwsgierig om de grenzen op te zoeken?


Wat ik net zo belangrijk vind als je intentie op de mat, is dat je je intentie meeneemt wanneer je van de mat af stapt. Niet alleen tijdens je yogapractice is het namelijk belangrijk om te doen wat je lichaam van je vraagt, maar ook zeker in de rest van je dag, week of maand.


Haal de ambitie eruit

Een uitspraak die ik veel gebruik in mijn yogalessen is om de ambitie eruit te halen. Een uitspraak die eigenlijk aansluit bij de eerste tip, om naar je lichaam te luisteren. Veel mensen hebben een sterk rationeel brein, zijn bezig met dingen kunnen en behalen. Gelukkig is dat waar het in yoga juist niet om gaat. Tijdens yogalessen worden er verschillende houdingen beoefend waarin er altijd opties zijn, dit noemen we modificaties. Op deze manier worden yogahoudingen voor iedereen toegankelijk omdat je het zo uitdagend kan maken als je zelf wil en waar je lichaam om vraagt. Dus alsjeblieft, haal de ambitie eruit en kies soms juist voor een houding waarin je niet voor het ‘moeilijkste’ gaat, omdat je dan kan zeggen dat je een ‘ingewikkelde’ houding kan.


Let niet te veel op je buurman of buurvrouw

Als je naar een yogastudio gaat zijn er nog meer yogi’s in de ruimte, die misschien al veel vaker yoga hebben gedaan, die in een diepere houding kunnen, die weten welke houding er waarschijnlijk gaan komen etc. Wil je even kijken hoe een houding precies in elkaar steekt, ben ik de laatste die zegt dat je niet naar je buurman of buurvrouw mag kijken. Wil je kijken om te zien of je het wel net zo ‘goed’ doet of ‘beter’ en kijk je om te oordelen? Doe het dan vooral niet. Yoga is meer dan de asana’s (houdingen in het sanskriet) en gaat er niet om of je wel ‘mooi’ in een houding staat, als het maar veilig is en het goed voelt voor jou! A flower does not think of competing to the flower next to it. It just blooms.


Ademhaling is key!

Waar het in Vinyasa yoga om draait is dat je je beweging synchroniseert met je ademhaling. Merk jij dat je door een pittige flow je ademhaling kwijtraakt? Dan is dit het moment voor downward facing dog of child pose! Daar zijn we weer, luister naar je lichaam. Yoga wordt ook wel eens meditatie in beweging genoemd, we willen de houdingen mindful en bewust uitvoeren, waarin ademhaling onze leidraad is.


Drink geen water als het niet echt nodig is

Heb jij echt water nodig, dan ben ik de laatste die zegt dat je het niet mag doen, maar neem dan liever thee mee naar je practice. Kan je het laten om te drinken en is het meer een gewoonte, zou het heel fijn zijn om dit uit te stellen tot na je practice. Tijdens yoga maken we gebruik van ons innerlijk vuur, door middel van ademhaling en bewegingen stoken wij dit vuur. Hoe zonde zou het zijn als je dit vuur blust en je niet al de positieve gevolgen kan ervaren van je yogapractice?


Gebruik props

Ik hoor je denken, wat zijn props? Yoga props, ook wel yoga accessoires of hulpmiddelen genoemd. Deze hulpmiddelen zijn geen teken dat je bepaalde houdingen niet ‘kan’, deze hulpmiddelen ondersteunen jouw allignment in asana’s en voorkomen blessurepijn en geven daardoor de ultieme ervaring tijdens je yoga practice. Thanks Mr. B.K.S. Iyengar!


De kracht van het nu

Als je mij langer volgt is dit iets wat je mij vaker hebt zien schrijven/zeggen. The power of now is een krachtige uitspraak die erg simpel oogt, maar veel ingewikkelder is dan dat. Op de mat zijn wij bezig met hetgeen wat er nu is, je laat je zorgen over het verleden en de toekomst even achter. Is dit ook niet een prachtige intentie om mee te nemen wanneer wij van de mat af stappen? In de praktijk houdt dit in dat je je focus legt op je ademhaling, dit betekent niet dat we helemaal niet verstoord mogen worden door onze gedachten, maar elke keer als er gedachten voorbijkomen, neem je deze waar en keer je met je aandacht terug naar je adem. Dit is misschien wel de moeilijkste practice van de hele yogales. De volgende keer dat jij aan je boodschappenlijstje denkt tijdens je practice, denk dan aan deze tips en keer met je aandacht naar je adem, deze begeleidt je terug naar het nu. Inhale the future, exhale the past!


Namasté,


Sanne

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page